oblicz
ola: wiadomo ze x+y=6 i x2+y2=32 oblicz x4+y4
1 sty 15:58
Adamm: (x+y)4=x4+4x3y+6x2y2+4xy3+y4=1296
x4+y4+xy(4x2+6xy+4y2)=1296
(x+y)2=x2+2xy+y2=36
xy=2
x4+y4+xy(4x2+6xy+4y2)=1296
x4+y4+2(128+12)=1296
x4+y4=1016
1 sty 16:01
relaa:
x + y = 6 ⇒ (x + y)2 = 36 ⇒ x2 + y2 + 2xy = 36 ⇒ xy = 2 ⇒ x2y2 = 4
x2 + y2 = 32
x4 + y4 = (x2 + y2)2 − 2x2y2 = 322 − 2 • 4 =
1 sty 16:05
Jack:
Co wiemy :
x + y = 6
x2 + y2 = 32
Co mozemy wywnioskowac :
x2 + y2 = (x+y)2 − 2xy = 36 − 2xy = 32 −−−> 2xy = 4 −−> xy = 2
Zatem rozwiazanie :
x4 + y4 = (x2+y2)2 − 2x2y2 = (x2+y2)2 − 2(xy)2 = 322 − 2*22 = 1024 − 8 = 1016
1 sty 16:06