matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
ok:
1
1
Wiadomo że x+
=4. Oblicz x
3
+
x
x
3
1 sty 15:54
Adamm:
3
1
(x+1/x)
3
=x
3
+3x+
+
=64
x
x
3
1
x
3
+12+
=64
x
3
1
x
3
+
=52
x
3
1 sty 15:57
Jack:
1
1
x
2
+
= (x+
)
2
− 2 = 16 − 2 = 14
x
2
x
zatem
1
1
1
1
x
3
+
= (x+
)(x
2
− 1 +
) = 4(x
2
+
−1) = 4(14−1) =52
x
3
x
x
2
x
2
1 sty 16:19