równanie
kuń: Ile rozwiązań ma równanie 2x3−x2+x+5=0?
Myślałem, że zrobię W(x)=0
a potem hornerem, ale nie da się chyba.
1 sty 13:23
kama: pewnie pochodną coś tam, ale ja jestem tępa i nie pomogę
1 sty 13:28
Jack:

(1) sposob :
Nie pytaja o dokladne rozwiazania, zatem ja bym polecal narysowac przyblizony wykres i wtedy
to odczytac.
(2) sposob :
wykazac ze funkcja jest stale rosnaca, i pokazac, ze jest tylko jedno miejsce zerowe,
(pokazac to albo z def. funkcji rosnacej, albo z pochodnej)
1 sty 13:37
Jack:
W(x) = 2x3 − x2 + x + 5
W'(x) = 6x2 − 2x + 1
sprawdzamy, kiedy funkcja W(x) jest rosnaca, tzn. W'(x) > 0
6x2 − 2x + 1 > 0
Δ = 4 − 4*6 < 0
zatem ta funkcja przyjmuje wartosci > 0 dla kazdego x ∊ R czyli jest rosnaca.
A to chcielismy dowiesc.
Skoro jest funkcja rosnaca to ma jedno miejsce zerowe
1 sty 13:43
kuń: dziękuję
1 sty 13:48
Adamm: Jack, dla mnie to trochę błędne rozumowanie
sam fakt że funkcja jest rosnąca nie wystarcza żeby powiedzieć że ma miejsce zerowe
trzeba jeszcze by powołać się na ciągłość
1 sty 15:27
Adamm: poprawka
nie wystarczy ciągłość i monotoniczność, trzeba do tego jeszcze dorzucić punkty
w których funkcja przyjmuję różne znaki, na przykład f(0)=5 oraz f(−2)=−17
i teraz dopiero można powiedzieć że z tw. Bolzano−Cauchy'ego istnieje miejsce zerowe pomiędzy
punktem −2 a 0, i jest ono jedyne ze względu na to że f jest ściśle rosnąca
zatem istnieje jedno tylko rozwiązanie
1 sty 15:39
Jack: Czy nie mozemy stwierdzic ze funkcja, ktora jest ciagla i rosnaca ma na pewno 1 miejsce zerowe?
1 sty 15:41
Adamm: nie, patrz funkcja wykładnicza
1 sty 15:44
Jack:
wielomianowa funkcja ciagla i rosnaca.
oczywiscie.
1 sty 15:49
Adamm: przecież sam fakt że jest to wielomian 3 stopnia mówi nam że istnieją 1 lub 3 rozwiązania,
a ponieważ jest to funkcja rosnąca to musi być jedno, faktycznie
ale trzeba o tym wspomnieć
1 sty 15:52
Adamm: raczej, co najmniej jeden pierwiastek, bo mogą być krotne
1 sty 15:53
Mariusz:
Funkcja ciągła na przedziale przyjmuje wszystkie wartości pośrednie
Policzyć granice na krańcach przedziałów, zbadać monotoniczność, ekstrema
sprawdzić wartości w punktach nieciągłości (nie dotyczy wielomianów)
1 sty 15:55
Mariusz:
Aby wyeliminować krotne pierwiastki można podzielić przez NWD(W(x),W'(x))
Znamy algorytm kolejnych dzieleń
potrzebny do policzenia NWD bez korzystania z rozkładu wielomianu na czynniki
1 sty 15:59