Prawdopodobieństwo...
Gamma: Ze zbioru {1,2,3,...,10} wybieramy losowo kolejno dwie liczby i od pierwszej odejmujemy drugą.
Jakie jest prawdopodobieństwo że różnica jest większa od 2?
Czarna magia, nic nie rozumiem, pomocy...
31 gru 23:50
Adamm: {4;1}, {5;1}, {5;2}, {6;1}, {6;2}, {6;3}, ...
|A|=1+2+3+4+5+6+7=28
|Ω|=100
P(A)=0,28
31 gru 23:56
nowy rok:
|Ω|= ?
1 sty 00:35
1 sty 00:38
Gamma: Hej dlaczego |A|=1+2+3+4+5+6+7=28 ?
Skąd to się wzięło?
1 sty 00:40
Gamma: O albo ten inny wynik P(A)=14/45 ? Skąd to?
1 sty 00:41
Adamm: mamy jedną możliwość jeśli pierwsza jest czwórka, dwie jeśli piątka, ..., 7 jeśli dziesiątka
stąd |A|=1+2+3+4+5+6+7=28
i zaznaczam że nie jest sprecyzowane czy wybieramy bez zwracania czy z, więc
wynik to równie dobrze 0,28
1 sty 00:44
Gamma: Aaa no tak! Dobra już rozumiem, dziękuję.
1 sty 00:45
nowy rok:
|Ω|=10*9=90
A:
(4,1)
(5,1), (5,2)
(6,1), (6,2), (6,3)
(7,1), (7,2), (7,3), (7,4)
(8,1), (8,2), (8,3), (8,4), (8,5)
(9,1), (9,2), (9,3) , (9,4) ,(9,5) ,(9,6)
(10,1),(10,2),(10,3),(10,4),(10,5),(10,6), (10,7)
|A|=1+2+3+4+5+6+7= 28
1 sty 00:46
Adamm: nowy rok, nie dociera co?
nigdzie nie jest napisane że musi być bez zwracania
1 sty 01:48
nowy rok:
A do Ciebie dociera?
1 sty 02:04
nowy rok:
I nie jest też napisane,że losowanie ze zwracaniem ( żyg....niem)
Dociera? co?
1 sty 02:06
Adamm: do mnie dociera
ale do ciebie już nie, niestety
1 sty 02:10
nowy rok:
"ogrodnik ma ładną córkę"

Ja wybieram córkę ....a
ty owoce z sadu
1 sty 02:20