Oblicz - funkcja okresowa
Pomocy!: Funkcja okresowa f: R → R o okresie równym 3 przyjmuje dla argumentów −1 i 3 wartości
opowiednio równe 2 i 5. Oblicz: f(5), f(−3), f(101).
Zrobiłem już troche, zaraz dopisze.
31 gru 17:01
Pomocy!: f(x)=f(x+kt)
T=3
f(5)=f(2+3*1)=f(2)=?
f(−3)=f(0+3*(−1))=f(0)=?
f(101)=f(2+3*33)=f(2)=?
Jak policzyć wartości?
31 gru 17:03
Pomocy!: I czy to co zapisałem jest dobrze?
31 gru 17:04
Adamm: f(x)=f(x+3k) z założenia
f(−1)=2, f(3)=5
f(5)=f(−1+3*2)=f(−1)=2
f(−3)=f(3+3*(−2))=f(3)=5
f(101)=f(−1+3*(34))=f(−1)=2
31 gru 17:10
Pomocy!: Oookej, dziękuję
31 gru 17:11
Mila:

f(−1)=2
f(3)=5
T=
3
1) f(5):
3+
3k=5⇔3k=2 , k∉C
−1+
3k=5⇔3k=6 , k=2
−1+3*2=5 f(−1)=f(5)=2
2)
f(−3)
3+
3k=−3⇔3k=−6, k=−2
f(−3)=f(3+3*(−2))=f(3)=5
3)
Licz f(101)
31 gru 17:20