Oblicz długość łuku krzywej.
Adam: | | 1 | |
Oblicz długość łuku krzywej y= |
| ex−e−x dla 0≤x≤1 |
| | 2 | |
Ogromnie proszę o pomoc w tym zadaniu, teoretycznie wiem jak powinno się robić tego typu
zadanie, ale z moich obliczeń nie wychodzi dalej wzór skróconego mnożenia i kompletnie nie
wiem co zrobić

Byłbym ogromnie wdzięczny za pomoc, Adam
31 gru 14:24
Jerzy:
A do czego potrzebny wzór skróconego mnożenia ?
31 gru 14:26
Jerzy:
Pokaż, jaką masz całkę.
31 gru 14:29
Adam: | | 1 | |
∫ |
| e2x+e−2x <− całe to wyrażenie pod pierwiastkiem, ale nie wiem jak to sformatować |
| | 4 | |

Dlatego nie wiem, czy mam gdzieś błąd w obliczeniach, którego nie mogę znaleźć, czy też da się
to jakoś rozwiązać, ale nie wiem jak
31 gru 14:34
Adam: W kursie ze środkowej liczby na wzór skróconego mnożenia można było zwinąć wyrażenie i pozbyć
się pierwiastka, ale tutaj jest to niemożliwe i dlatego nie wiem co zrobić
31 gru 14:37
Jerzy:
| | 1 | | 3 | |
f'(x) = |
| ex+ ex = |
| ex |
| | 2 | | 2 | |
31 gru 14:38
Jerzy:
| | 9 | |
|L| = 0∫1√( 1 + |
| e2x)dx |
| | 4 | |
31 gru 14:39
Adam: Dziękuję za pomoc, już widzę, gdzie zrobiłem błąd

Miłego dnia
31 gru 14:45
jc: Gdzie zrobiłeś błąd?
31 gru 14:55
Adam: Przepraszam, już wyjaśniam, właściwie nie był to do końca mój błąd tylko polecenia, gdyż
| | 1 | |
funkcja powinna wyglądać tak : y= |
| (ex+e−x), natomiast zatarł się nawias i bez tego |
| | 2 | |
nawiasu całka jest nie do obliczenia, ale godzinę solidnego myślenia chyba się przydało ^^
31 gru 16:09