prawdopodobieństwo
matematyk: Zadanie:
Ustawiamy w szereg 12 kul białych i 4 czarne. Zakładając, że wszystkie ustawienia są jednakowe
prawdopodobne oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: żadne dwie czarne kule nie stoją obok
siebie.
| | 715 | |
Czy prawidłowym wynikiem jest: P(A) = |
| ? |
| | 1820 | |
31 gru 13:58
Kacper:
Pokaż sposób rozwiązania.
31 gru 14:43
matematyk: Możliwie wszystkich ustawień:
| 16! | | 16! | |
| = |
| = 1820 |
| 4!(16−4)! | | 4!*12! | |
Odejmujemy 3 kule, które znajdują się pomiędzy czarnymi (np. b,cz,b,cz,b)
| 13! | | 13! | | 13! | |
| = |
| = |
| = 715; |
| 4! | | 4!(13−4)! | | 4!*9! | |
A − żadne dwie czarne kule nie stoją obok siebie
| | 715 | |
Ostateczny wynik to P(A) = |
| |
| | 1820 | |
31 gru 15:08
matematyk: Sory, miało być np. (cz,b,cz,b,cz,b,cz)
31 gru 15:10
Kacper:
A dlaczego umieszczasz tylko jedna kulę białą między dwoma czarnymi?
Być może nie rozumiem w ogóle twojego pomysłu
31 gru 15:16
Li:
A−żadne dwie czarne kule nie stoją obok siebie.
1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12 − na tych miejscach są kule białe ( jednakowe)
mamy do wyboru 13 miejsc dla kul czarnych ( jednakowych)
31 gru 15:39
matematyk: @kaper to jedna z możliwości. Założenie jest takie, że aby dwie czarne kule nie stały obok
siebie to potrzebne są ZAWSZE 3 białe.
przykład: cz,b,cz,b,cz,b
przykład 2: b, b, cz, b cz, b, b, b, cz, b, b, b, b, cz, b, b
31 gru 15:51
matematyk: Może inaczej.. Potrzebne są ZAWSZE przynajmniej 3 białe kule.
| | 1 | |
Więc wynik jest prawidłowy? Pytam, bo znalazłem inne rozwiązane, gdzie wynikiem było |
| |
| | 4 | |
31 gru 15:53
Jerzy:
Niekoniecznie:
C BBBB C BBBBB C B C BB
31 gru 16:02
Jerzy:
Zadanie sprowadza się do obliczenia na ile sposobów można rozłożyć 4 kule czarne
na 16 miejscach tak, aby dwie nie stały obok siebie i wynik pomnożyć przez 12!
Oczywiście kule traktujemu jako rozróżnialne.
31 gru 16:04
Mila:
15:39
31 gru 16:04
matematyk: @Jerzy
Nie rozumiem. Nadal, aby czarne nie stały obok siebie trzeba zarezerwować MINIMUM 3 białe,
prawda?
31 gru 16:07
Kacper:
Rozwiązanie z 15:39 do mnie przemawia i nie ma w nim błędów, a w tym z 15:08 są.
31 gru 17:00
matematyk: Dobra

Może moje rozumowanie było błędne, ale jakimś cudem obliczone dobrze.

Dzięki.
31 gru 17:18