matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja logarytmiczna
majsa:
Do wykresu funkcji f(x)=log
a
x należy punkt A(2;−0,5).Zatem a jest równe ? Proszę o wytłumaczenie
31 gru 12:29
Jerzy:
Skoro dla x > 1 funkcja logarytmiczna przyjmuje wartość ujemną, to a ∊ (0,1)
1
1
log
a
2 = −
⇔ a
−1/2
= 2 ⇔ a =
2
4
31 gru 12:34
majsa:
Dziękuje
31 gru 12:38