okrag wpisany
bas890: 1.Promień okręgu wpisanego w trójkąt równoramienny ma długość 1 cm.Oblicz: a)długość promienia
okręgu opisanego na tym trójkącie b)długość boku tego trójkąta
2.Promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny jest o 4 cm krótszy od promienia okręgu
opisanego na tym trójkącie.Oblicz obwód tego trójkąta
Prosze pomozcie:(
13 sty 19:11
_emDżi_:

r
w=
13h
1=
13h
3=h
h=
a√32
3=
a√32
6=a
√3
6√3=a <− czyli długośc boku. (usuń niewymierność z mianownika)
R
o =
23h
R
o=
23*3=2 <− promień opisanego..
13 sty 19:17
bas890: Bardzo dziekuje

a wiesz jak zrobic to 2?
13 sty 19:29