wspolczynnik kierunkowy
ja : prosta o równaniu y−ax−4 jest styczna do okręgu (x−1)
2+(y+1)
2=1
współczynnik kierunkowy tej prostej jest równy:
| | 3 | | 1 | | 1 | | 2 | |
a) 1 |
| b) 1 |
| c) 1 |
| d)1 |
| |
| | 5 | | 6 | | 3 | | 3 | |
tylko prosiłabym o wytłumaczenie : )
30 gru 21:33
Adamm: zapisz prostą jeszcze raz
30 gru 21:38
ja : y=ax−4
sorki za pomyłkę XD
30 gru 21:45
Adamm: skoro już jest w tej postaci to ją podstawmy pod równanie okręgu
(x−1)
2+(ax−3)
2=1
x
2−2x+1+a
2x
2−6ax+9=1
(1+a
2)x
2+(−2−6a)x+9=0
jeśli ma być styczną to musi przecinać okrąg w jednym punkcie, czyli musi być Δ=0
Δ=(2+6a)
2−36(1+a
2)=24a−32
24a−32=0
odp. C
30 gru 21:50
Jack:

b)
30 gru 21:50
Adamm:

nieprawda
30 gru 21:52
Adamm:

źle okrąg narysowałem z przyzwyczajenia
30 gru 21:53
Jack: fakt, cos zle mi narysowalo
30 gru 21:54
Adamm: blisko byłeś
30 gru 21:55
ja : aaa już czaje, Dziękuję bardzo : )
30 gru 22:25