matma
Mateusz: Zadanie 189 : Zbior A jest zbiorem rozwiazan nierownosci x2−10x−16 <0 zatem
A) A=(−∞,2)u (8,+∞) B) A=przekreslone o C)A=(3,+∞) D)A=(−∞,−3)u (3,+∞)
Zadanie 190 takie same tylko jest x2+9≤6x
A)A={3} B)A=R C) A=(3,+∞) D) A=(−∞,−3)u (3,+∞)
30 gru 21:33
Adamm: w pierwszym jesteś pewien że takie jest polecenie? żaden przedział go nie spełnia
2. x2+9≤6x
x2−6x+9≤0
(x−3)2≤0
spełnione jedynie gdy zachodzi równość, czyli x−3=0, x=3
odp. A
30 gru 21:37
Mateusz: Tak
30 gru 21:38
Adamm: x
2−10x−16<0
Δ=164
| | 10−√164 | | 10+√164 | |
x∊( |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
chociaż żaden przedział nie spełnia, to jedynym podzbiorem zbioru rozwiązań jest B, zaznacz B
30 gru 21:40