Zależności w trójkącie równoramiennym
Załamana: W trójkącie równoramiennym ABC, w którym |AB|=|BC|, wpisano okrąg.
Oblicz pole tego trójkąta, jeśli |AB|=2a i promień okręgu wpisanego ma długość r.
30 gru 21:25
Jack:

Pole trojkata to suma pol 3 malych trojkatow.
Oznaczmy S jako srodek okregu, wtedy mamy :
| | 1 | |
Pole trojkata BSC = |
| * 2a * r = ar |
| | 2 | |
| | 1 | |
Pole trojkata BSA = |
| * 2a * r = ar |
| | 2 | |
| | 1 | |
Pole trojkata CSA = |
| * 2x * r = xr = ? (oznaczylismy podstawe jako 2x dla uproszczenia |
| | 2 | |
rachunkow)
Niech h oznacza wysokosc trojkata, wtedy z pitagorasa :
h
2 = (2a)
2 − x
2
h
2 = 4a
2 − x
2
brakuje mi jakies drugie rownanie...
Na pewno dobre dane podane?
30 gru 21:48
Załamana: Tak dane się zgadzają. Zadanie ze sprawdzianu w drugiej liceum, poziom rozszerzony.
30 gru 21:59
Jack: jesli zadnego kata nie ma podanego no to przy tych danych zadanie jest nie do rozwiazania.
(chyba ze naprawde czegos tu nie widze)
30 gru 22:03
Załamana: Zrobiłam błąd przepisując treść. Miało być |BC|=|AC|. Przepraszam...

Podstawa jest 2a.
30 gru 22:09
Jack: czyli |AC| = |BC|
oraz |AB| = 2a?
30 gru 22:22
Załamana: Tak
30 gru 22:25
Jack: nadal mamy za duzo niewiadomych : D
30 gru 22:40
Jack: albo nie, chwilka
30 gru 22:45
Załamana: Czekam

bo sama straciłam nadzieję
30 gru 22:45
Jack:

zatem Pole ABC = P
ΔABS + P
ΔBSC + P
ΔCAS
| | 1 | |
PΔABS = |
| * 2a * r = ar |
| | 2 | |
jako ze rownoramienny to P
ΔBSC = P
ΔCAS
| | 1 | |
PΔBSC = |
| * 2x * r = xr = PΔCAS |
| | 2 | |
zatem
P
ΔABC = ar + 2xr
z Pitagorasa
h
2 = (2x)
2 − a
2
h
2 = 4x
2 − a
2
| | a2+h2 | | √a2+h2 | |
x2 = |
| −−−>> x = |
| |
| | 4 | | 2 | |
podstawiajac do wzoru na pole :
| | √a2+h2 | |
PΔABC = ar + 2r * |
| |
| | 2 | |
P = ar + r
√a2+h2
| | 1 | |
wiemy, ze pole to : PΔABC = |
| * 2a * h = ah |
| | 2 | |
(ze zwyklego wzoru

)
porownujemy.
ar + r
√a2+h2 = ah
r
√a2+h2 = ah − ar
r
√a2+h2 = a(h−r) /
2 (moge podniesc do kwadratu bo bez watpienia h > r

)
r
2(a
2+h
2) = a
2(h
2−2hr+r
2)
a
2r
2 + r
2h
2 = a
2h
2 − 2a
2hr + a
2r
2
a
2h
2 − 2a
2hr − r
2h
2 = 0 /:h (moge bo wysokosc jest wieksza od zera)
a
2h − 2a
2r − r
2h = 0
h(a
2 − r
2) = 2a
2r
no i mamy w koncu h.
Zatem ostatecznie :
| | 1 | | 2a2r | |
Pole = |
| * 2a * h = a*h = a * |
| |
| | 2 | | a2−r2 | |
Jesli cos skopalem to przepraszam, ale powinno byc git.
30 gru 22:52
Jack: troche zagmatwalem ale ogolnie chodzi o to, aby pole wyrazic za pomoca "a" i "r"
Zadanie takie na 3 etapy.
| | 1 | |
(1) wiemy ze pole trojkata = |
| * podstawa * wysokosc |
| | 2 | |
ale nie znamy wysokosci wiec musimy ja jakos wyrazic przez "a" i "r"
korzystamy zatem z innego wzoru na pole, a mianowicie,
(2) Pole trojkata (w ktore jest wpisany okrag) to pole 3 trojkatow zatem
(3) Porownujemy pola by znalezc nasza wysokosc i ostatecznie wyrazic pole poprzez
zmienne ktore nam dali
30 gru 22:57
Załamana: Dziękuję bardzo
30 gru 23:02
Mila:
Mój wynik (trochę inna metoda) jest taki sam.
Myślę, że jest łatwiejszy sposób na to (trudne ) zadanie.
30 gru 23:20
Mila:

W trójkącie równoramiennym ABC, w którym |AC|=|BC|, wpisano okrąg.
Oblicz pole tego trójkąta, jeśli |AB|=2a i promień okręgu wpisanego ma długość r.
|DB|=|BE|=a
1)
| | 2a+2a+2x | |
PΔ= |
| *r=(2a+x)*r |
| | 2 | |
(1)
a*h=(2a+x)*r
2)
| | x | | h | |
ΔCOE∼ΔCDB⇔ |
| = |
| stąd: |
| | r | | a | |
| | x*a2 | |
3) Podstawiam do (1)⇔ |
| =(2a+x)*r⇔x*a2=r2*(2a+x) |
| | r | |
x*a
2=2a*r
2+x*r
2
x*a
2−x*r
2=2a*r
2
| | 2a*r2 | | r2 | | a2−r2+r2 | |
PΔ=r*(2a+ |
| )=2a*r*(1+ |
| )=2a*r*( |
| |
| | a2−r2 | | a2−r2 | | a2−r2 | |
============
30 gru 23:35
Eta:

P(ABC)= 2ar+rx
| | r | | 2tgα | | 2ar | |
tgα= |
| tg(2α)= |
| =......= |
| |
| | a | | 1−tg2α | | a2−r2 | |
| | 2ar3 | | 2a3r | |
P(ABC)= 2ar+ |
| = |
| |
| | a2−r2 | | a2−r2 | |
30 gru 23:35
Mila:
Witaj poświątecznie
Eto.

Właśnie o tym mówiłam, ale przeglądam książkę i nie wiem
jak zaawansowani są z trygonometrią. Chodzi mi o wzór na tg(2α).
30 gru 23:42
Eta:
Witaj
Milu 
Wzór na tg(2α) jest w karcie wzorów maturalnych
30 gru 23:50
Mila:
Tak, wiem, ale to uczennica drugiej klasy.

Dobranoc
30 gru 23:52