Oblicz. |2p{2}+1| -2|p{2}-2|
ola: Oblicz.
a) |2√2+1| −2|√2−2|
b) √(1−√3)2
30 gru 20:39
Adamm: a) |2√2+1|−2|√2−2|=2√2+1−2(2−√2)=4√2−3
b) √(1−√3)2=|1−√3|=√3−1
30 gru 20:42
ola: dlaczego tak ?
30 gru 20:46
ola: Wartosc bezwzględną sie po prostu omija ?
30 gru 20:47
5-latek: w b) √x2= |x|
w a) masz √2−2<0 wiec |√2−2}|= |2−√2 |
30 gru 20:48
5-latek: Poprawie
|√2−2|= 2−√2
30 gru 20:49
Adamm: wartość bezwzględna z liczby ujemnej jest liczbą przeciwną do danej, a z dodatniej jest tą samą
liczbą
30 gru 20:49
ola: Dzieki
30 gru 20:49