pochodna
TROCHE SMUTNY STUDENT: MUSIMY POROZMAWIAC O TEJ POCHODNEJ
nie musimy, ale fajnie byloby wiedziec, czy dobrze to robie, bo w ksiazce wynik jest:
| | 2(1−t2−t) | |
a mi wyszlo x'= |
| wiec t r o c h e różnica... |
| | √1−(1−t2)(4t2+1) | |
x=arcsin2t
√1−t2
pomozcie prosze bo ja juz do tego przykladu sily nie mam
30 gru 20:34
TROCHE SMUTNY STUDENT: halo pomocyyyy
30 gru 20:49
Adamm: w odpowiedzi jest błąd, ale nie wiem czy masz dobrze
30 gru 20:51
Adamm: nie, ty też masz błąd
30 gru 20:53
TROCHE SMUTNY STUDENT: fajnie Adam, ale nie pomogles niestety a tylko o pomoc mi chodzilo
30 gru 21:00
Saizou :
| | 1 | | 1 | |
x'= |
| •(2√1−t2+2t• |
| •(−2t))= |
| | √1−(2t√1−t2)2 | | 2√1−t2 | |
| 1 | | 2−2t2+2t2 | |
| • |
| = |
| √1−4t2+4t4 | | √1−t2 | |
| 1 | | 2(1−t2) | | 2 | |
| • |
| = |
| |
| 1−2t2 | | √1−t2 | | √1−t2 | |
oczywiście dla odpowiednich t
30 gru 21:02
Adamm: "nie musimy, ale fajnie byloby wiedziec, czy dobrze to robie"
aha
30 gru 21:03
Adamm: Saizou, to na pewno jest dobrze?
1−2t2≠1−t2, nie mówiąc już że 2−2t2+2t2≠2(1−t2)
30 gru 21:05
Mila:
t∊(−1,1) i −1≤2t
√1−t2≤1
x(t)=arcsin(2t
√1−t2)
| | 1 | |
x'(t)= |
| *(2t*√1−t2)'= |
| | √1−(2t*√1−t2)2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| *2*[1*√1−t2+t* |
| *(−2t)]= |
| | √1−4t2*(1−t2) | | 2*√1−t2 | |
| | 1 | | t2 | |
= |
| *2*[√1−t2− |
| ]= |
| | √1−4t2+4t4 | | √1−t2 | |
| | 1 | | 1−t2−t2 | |
= |
| *2* |
| = |
| | √(1−2t2)2 | | √1−t2 | |
| | 2 | | 1−2t2 | | 2 | |
= |
| * |
| = |
| |
| | (1−2t2) | | √1−t2 | | √1−t2 | |
30 gru 21:07
Adamm: Mila, √x2=|x|
30 gru 21:09
Saizou :
oczywiście że jest źle, ale jak się klepuje od razu do komputera to się w oczach troi,
przepraszam
pochodne są dobrze policzone tylko redukcja potem jest zła
Mila podała dobrą odpowiedź
30 gru 21:14
Saizou :
Adamm zobacz dla jakich t możesz liczyć tę pochodną, może się coś wykluczy xd
30 gru 21:15
Adamm: Saizou, ale przecież 1−2t2 przybiera różne znaki, dziedzina to −1≤t≤1
30 gru 21:16
Adamm: dziedzina pochodnej to −1<t<1
30 gru 21:17
Saizou :
arcsin(2t√1−t2) zawęża nam dziedzinę do −1≤2t√1−t2≤1
30 gru 21:18
Adamm: wiem, wtedy −1≤t≤1
30 gru 21:19
Saizou :
to nie można tak opuścić sobie modułu
30 gru 21:21
Adamm: o to mi chodziło
30 gru 21:22
TROCHE SMUTNY STUDENT: @Adamm: przytaczajac moj cytat pewnie nie wiesz ze dotyczyl tytulu tego zadania ktory tez
dotyczyl
pewnego cytatu a raczej nazwy calkiem spoko filmu, polecam obejrzec
dziekuje wszystkim za pomoc, jestescie wielcy, zwlaszcza niezawodna Mila
30 gru 21:24
relaa:
| | 2 | |
x' = sgn(1 − 2t2) |
| , więc |
| | √1 − t2 | |
| | 1 | | 1 | |
dla t ∊ (−1 ; − |
| ) ∪ ( |
| ; 1) |
| | √2 | | √2 | |
30 gru 21:25
Mila:
W pierwszej linijce napisałam warunek dla dziedziny x(t) ( to zadanie dla
Smutnego)
D :
t∊<−0.5,0,5>
| | √2 | | √2 | |
1−2t2≥0⇔x∊(− |
| , |
| ) zatem (1−2t2) w D jest dodatnie. |
| | 2 | | 2 | |
30 gru 21:27
Adamm: −1≤2t√1−t2≤1
|2t√1−t2|≤1
(2t√1−t2)2≤1
4t2−4t4−1≤0
0≤4t4−4t2+1
0≤(2t2−1)2
spełnione dla każdego t∊ℛ
30 gru 21:31
Dziadek Mróz:
x = asin(2t
√1 − t2)
x = asin(w) w = uv u = 2t v =
√z z = 1 − t
2
| | 1 | |
x' = [asin(w)]' = |
| * w' = *) |
| | √1 − w2 | |
w' = [uv]' = [u]'v + u[v]' = **)
u' = [2t]' = 2
| | 1 | |
v' = [√z]' = |
| * z' = ***) |
| | 2√z | |
z' = [1 − t
2] = −2t
| | 1 | | t | |
***) = |
| * (−2t) = − |
| |
| | 2√1 − t2 | | √1 − t2 | |
| | t | | 2t2 | |
**) = 2*√1 − t2 + 2t(− |
| ) = 2√1 − t2 − |
| |
| | √1 − t2 | | √1 − t2 | |
| | 1 | | 2t2 | |
*) = |
| * (2√1 − t2 − |
| ) = |
| | √1 − (2t√1 − t2)2 | | √1 − t2 | |
w miejscu ... wyszło to samo co u innych więc przekształcenie jest jw
30 gru 21:47
Adamm: Dziadek Mróz, ale na pewno zdjąłeś wartość bezwzględną z 1−2t2, nawet jeśli dziedziną
jest
−1<t<1
30 gru 21:55