Oblicz prawdopodobieństwo przeżycia owadów.
Ola: Środek owadobójczy zabija przeciętnie 90% owadów. Środek ten zastosowano w pomieszczeniu, gdzie
było 1000 owadów. Oblicz prawdopodobieństwo, że przeżyje co najwyżej 750. Zadanie zapewne
banalnie proste, jednak mam z nim problem, wiec bardzo proszę o pomoc
30 gru 19:07
g: Najprościej będzie użyć rozkładu normalnego przybliżającego rozkład dwumianowy, czyli
N(900, σ2=1000*0.9*0.1). Szukane prawdopodobieństwo trzeba odczytać z tabeli
dystrybuanty rozkładu normalnego.
Przeżyje co najwyżej 750 to znaczy zginie co najmniej 250.
P[X>=250] = 1 − P[X<250] = 1 − Φ((250−900)/√σ2) = Φ(650/√90)
To będzie bardzo bardzo blisko jedynki, nie mieści się w zakresie tablicy.
W sumie to nie wiem czy przybliżenie rozkładem normalnym działa również w tak skrajnych
warunkach, to znaczy tak daleko od centrum rozkładu.
31 gru 16:13