matematykaszkolna.pl
matma Mateusz: Funkcja f (x)=−2 (x−3)2+4 jest rosnaca w przedziale A) (−,3> B) (−,4> C) <3,+) D) <4,+) Prosze o obliczenia
30 gru 18:59
5-latek: Postac y=a(x−p)2+q to jest postac kanoniczna Z tej postaci mozemy cos odczytac bezpossrednio czy wiesz co ?
30 gru 19:03
Mateusz: Wlasnie nie
30 gru 19:04
Adamm: Makato, Misia, Mort, pasia to wszystkie twoje nicki?
30 gru 19:07
Mateusz: Nie
30 gru 19:09
Adamm: aha, czyli masz ich więcej emotka
30 gru 19:09
Mateusz: Wiele jest tu osob a ja to ja
30 gru 19:10
Adamm: to ciekawe, bo wstawiacie podobne zadania, a nawet identyczne
30 gru 19:12
5-latek: rysunekMOzemy odczytac wspolrzedne wierzcholka paraboli Wspolrzedna xw=p z eznakiem przeciwnym niz we wzorze jest i wpolrzedna yw=q ze znakiem takim jaki jest we wzorze Wspoczynnik a informuje nas o tym czy ramiona w gore czy w dol Np y=3(x−5)2+2 z rego wiemy ze ramiona w gore wspolrzedna xw=p = 5 i q=2 wiec mozemy sprzwdzic gdzie funkcja rosnie a gdzie malelje Widzisz e maleje od (−,3> a rosnie od <3,) Teraz na posdtawie tego zrob swoje zadanie
30 gru 19:12
5-latek: Ja tez tak twierdze tak jak Adamm ze to jedna i ta sama osoba
30 gru 19:14
Mateusz: U mnie w szkole sa 3klasy po 23osoby I kazdy dostal 350 zadan na swieta a ta strona jest ogolnodostepna wiec kazdy moze dodac podobne zadanie np.moja kolezanka lub ktos inny..nie lubie byc oceniany ale tu jest sie anonimowym ale rozumiem ze mozna mnie o to posadzac
30 gru 19:16
5-latek: Mateusz nie zrozum mnie zle Ja na Twoim miejscu bym nie dyskutowal z tym czy jestes czy nie jestes ale rozwiazal swoje zadanie (przynajmniej probowal OK?
30 gru 19:19
Mateusz: Przepraszam ze prosze tu o pomoc poprostu prubuje je robic ale przyznaje jestem zagrozony z matmy I temu tu prosze I dziekuje wam serdecznie za pomoc
30 gru 19:21
5-latek: Nie masz za co przepraszac probuj . Napisalem CI co i jak masz robic Do odczytania gdzie funkcja kwadratowa rosnie czy maleje potrzeba wspolrzednych woeiurzcholaka paraboli Zwlaszcza xw =p czekam na probe rozwiazania . Nie za dlugo bo potem ja biore sie za geometre
30 gru 19:25
5-latek: rysunekPoprawie rysunek 19;12 Zle popatrzylem (bo patrzylem na twoj wazor y= 3(x−5)2+2 a=3 xw=p=5 yw\q=2 Teraz widzimy ze funkcja maleje dla x∊(−5> a rosnie dla x∊<5 ) teraz Ty swoj przyklad
30 gru 19:43