matma
Mateusz: Funkcja f (x)=−2 (x−3)2+4 jest rosnaca w przedziale
A) (−∞,3>
B) (−∞,4>
C) <3,+∞)
D) <4,+∞)
Prosze o obliczenia
30 gru 18:59
5-latek: Postac y=a(x−p)2+q to jest postac kanoniczna
Z tej postaci mozemy cos odczytac bezpossrednio
czy wiesz co ?
30 gru 19:03
Mateusz: Wlasnie nie
30 gru 19:04
Adamm: Makato, Misia, Mort, pasia
to wszystkie twoje nicki?
30 gru 19:07
Mateusz: Nie
30 gru 19:09
Adamm: aha, czyli masz ich więcej
30 gru 19:09
Mateusz: Wiele jest tu osob a ja to ja
30 gru 19:10
Adamm: to ciekawe, bo wstawiacie podobne zadania, a nawet identyczne
30 gru 19:12
5-latek:

MOzemy odczytac wspolrzedne wierzcholka paraboli
Wspolrzedna x
w=p z eznakiem przeciwnym niz we wzorze jest
i wpolrzedna y
w=q ze znakiem takim jaki jest we wzorze
Wspoczynnik a informuje nas o tym czy ramiona w gore czy w dol
Np y=3(x−5)
2+2
z rego wiemy ze ramiona w gore
wspolrzedna x
w=p = 5 i q=2
wiec mozemy sprzwdzic gdzie funkcja rosnie a gdzie malelje
Widzisz e maleje od (−
∞,3> a rosnie od <3,
∞)
Teraz na posdtawie tego zrob swoje zadanie
30 gru 19:12
5-latek: Ja tez tak twierdze tak jak Adamm ze to jedna i ta sama osoba
30 gru 19:14
Mateusz: U mnie w szkole sa 3klasy po 23osoby I kazdy dostal 350 zadan na swieta a ta strona jest
ogolnodostepna wiec kazdy moze dodac podobne zadanie np.moja kolezanka lub ktos inny..nie
lubie byc oceniany ale tu jest sie anonimowym ale rozumiem ze mozna mnie o to posadzac
30 gru 19:16
5-latek: Mateusz nie zrozum mnie zle
Ja na Twoim miejscu bym nie dyskutowal z tym czy jestes czy nie jestes ale rozwiazal swoje
zadanie (przynajmniej probowal OK?
30 gru 19:19
Mateusz: Przepraszam ze prosze tu o pomoc poprostu prubuje je robic ale przyznaje jestem zagrozony z
matmy I temu tu prosze I dziekuje wam serdecznie za pomoc
30 gru 19:21
5-latek: Nie masz za co przepraszac
probuj . Napisalem CI co i jak masz robic
Do odczytania gdzie funkcja kwadratowa rosnie czy maleje potrzeba wspolrzednych woeiurzcholaka
paraboli
Zwlaszcza xw =p
czekam na probe rozwiazania . Nie za dlugo bo potem ja biore sie za geometre
30 gru 19:25
5-latek:

Poprawie rysunek 19;12
Zle popatrzylem (bo patrzylem na twoj wazor
y= 3(x−5)
2+2
a=3
x
w=p=5
y
w\q=2
Teraz widzimy ze funkcja maleje dla x∊(−
∞5> a rosnie dla x∊<5
∞)
teraz Ty swoj przyklad
30 gru 19:43