trapez
Wiktoria: Rozpatrujemy trapezy równoramienne,w których jedna z podstaw jest 3 razy dłuższa
od drugiej oraz suma długości podstaw i wysokości trapezu jest równa 24 cm.
a)Wyznacz długości boków trapezu,wiedząc,że jego pole jest rówwne 64cm2
b)Wyznacz długości boków trapezu,który ma największe pole.Oblicz te pole
Prosze o wytłumaczenie
30 gru 18:33
Eta:

Z treści zadania:
4a+h=24 ⇒ h= 24−4a , a∊(0,6) i P=2a*h =64 ⇒ a*h=32
a(24−4a)=32 ⇒ a
2−6a+8=0 ⇒ (a−2)(a−4)=0 ⇒
a=2 lub a= 4
dla a=2 h=16 to c=
√162+22= 2
√65
dla a= 4 h=8 to c=
√82+42=4
√5
b) h=24−4a
P=2a*h ⇒ P(a)=−8a
2+48a −−−− parabola ramionami do dołu
zatem funkcja pola P(a) osiąga maksimum
| −48 | |
dla amax= |
| =3 i hmax= 24−4*3= 12 |
| −16 | |
P
max = P(3)= −8*9+48*3= 72
długość ramion : c=
√122+32= 3
√17
30 gru 19:14