Oblicz
XnCC: TRYGONOMETRIA
| √3 | | 9 | | 1 | | 9 | |
| cos( |
| π)+ |
| sin( |
| π) |
| 2 | | 12 | | 2 | | 12 | |
Jak powinienem to zrobić?
Wiem, że mogę (mogę?) dojść do:
| | π | | 3 | | π | | 3 | |
cos( |
| )*cos( |
| π)+sin( |
| )*sin( |
| π) |
| | 6 | | 4 | | 6 | | 4 | |
Ale co dalej?
30 gru 18:05
Adamm: możesz, dalej spójrz na wzór na różnicę kątów w cosinusie
30 gru 18:08
+++:
cosα*cosβ+sinα*sinβ=cos(α−β)
| | π | | 3π | |
..= cos( |
| − |
| )= .............. |
| | 6 | | 4 | |
30 gru 18:08
XnCC: A więc rozwiązaniem powinno być?
| | 7 | |
=cos( |
| π)=cos(105 stopni)=cos(90+15 stopni)=cos(15 stopni)=0.9659 |
| | 12 | |
30 gru 18:23
Adamm: cos(90+15 stopni)≠cos(15 stopni)
cos(90+15 stopni)=−sin(15 stopni)
30 gru 18:25
Mila:
Nie trzeba zwijać, tylko już obliczać wartości:
| | √3 | | √2 | | 1 | | √2 | | √2 | |
= |
| *(− |
| )+ |
| * |
| = |
| *(−√3+1) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
30 gru 18:32