Cg
Mike: | | 1 | |
Czy da się wyznacz z tego równania Sn=16(S(2n)−Sn) mając dane q= |
| wyznaczyć n?(ciąg |
| | 2 | |
geometryczny)
Wiem że można to przedstawić w postaci Sn=16(q
n*S
n) i szybko obliczyc ale czy można wyliczyć
n tym sposobem:
S
n=16(S
(2n)−S
n)
17Sn=16S
2n
30 gru 17:54
Adamm: tak
30 gru 17:56
Adamm: ale powinno być jakieś założenie że a1≠0, bo jeśli a1=0 to n wyznaczyć się nie da
30 gru 17:58
Mike: Próbowałem to obliczyć tym sposobem i nie dałem rady. Dasz radę to obliczyć i wpisać chociaż 2
ost linijki obliczeń ?
30 gru 18:18
Adamm: | | 1 | | 1 | |
17(1−( |
| )n)=16(1−( |
| )2n) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )n=1 lub ( |
| )n= |
| |
| | 2 | | 2 | | 16 | |
n=0 lub n=4, n>0
n=4
30 gru 18:22
Mike:
30 gru 18:35