help
Makato ♡: Rownanie x (x−5)=10 (x+5)
A) ma tylko jedno rozwiazanie
B) ma 2rozwiazania roznych znakow
C) ma 2rozwiazania ujemne
D) ma 2rozwiazania dodatnie
Prosze o obliczenia
30 gru 17:42
+++:
x2−15x−50=0
Δ>0
x1*x2= −25 <0
Odp: B)
30 gru 17:54
Mulder: x (x − 5) = 10 (x + 5)
x
2 − 5 x = 10 x + 50
x
2 − 5 x − 10 x − 50 = 0
x
2 − 15 x − 50 = 0
Δ = (−15)
2 − 4 (−50) = 225 + 200 = 425
√Δ =
√425 = 5
√17 ≈ 20,61552812808830274910704927987
| | 15 − 5 √17 | |
x1 = |
| ≈ −2,8077640640441513745535246399352 |
| | 2 | |
| | 15 + 5 √17 | |
x2 = |
| ≈ 17,807764064044151374553524639935 |
| | 2 | |
Odpowiedź B) ma dwa rozwiązania różnych znaków.
30 gru 18:04
+++:
@Mulder a wzory Viete'a są po co? wiesz?
30 gru 18:05
Mulder: @+++ Można i tak
30 gru 18:17