Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi.
Adamekksi: Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi : y=1/x2(x+1) , y=0, x=1 dla x≥1
Wynik powinien wyjść 1−ln2
Doszedłem do postaci lim ε→∞ (−ln|ε|+ln|ε2|+ln|ε+1|−ln2) i nie wiem czy popełniłem błąd w
obliczeniach, którego nie mogę znaleźć, czy owy zapis można przekształcić do 1−ln2 ( i w jaki
sposób ? )
Byłbym ogromnie wdzięczny za pomoc, Adam.
30 gru 17:05
Adamm: | | x+1 | | 1 | |
zapisz funkcję porządnie, nie wiadomo czy to jest |
| czy |
| |
| | x2 | | x2(x+1) | |
30 gru 17:08
Adamekksi: | | 1 | |
Przepraszam, chodzi o |
| |
| | x2(x+1) | |
30 gru 17:16
Adamm: | 1 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x2(x+1) | | x | | x2 | | x+1 | |
1=Ax
2+Ax+Bx+B+Cx
2
A+C=0
A+B=0
B=1
A=−1, B=1, C=1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫1∞ − |
| + |
| + |
| dx = limt→∞[−lnx− |
| +ln(x+1)]1t = |
| | x | | x2 | | x+1 | | x | |
| | 1 | | 1 | |
= limt→∞ −lnt− |
| +ln(t+1) − (−ln1− |
| +ln(1+1)) = 1−ln2 |
| | t | | 1 | |
30 gru 17:23
Adamm: coś źle obliczyłeś
30 gru 17:23
Adamekksi: Bardzo serdecznie dziękuję za pomoc, dopiero teraz widzę swój błąd, z rozpędu zamiast policzyć
| | 1 | |
całkę |
| z elementarnego wzoru wstawiłem tam ln|x2|. Jeszcze raz dziękuję za pomoc, bo |
| | x2 | |
pewnie to zadanie nie dałoby mi spać
30 gru 17:36