Ciąg
qwerty: Ciąg skończony (an) jest określony wzorem ogólnym an=7(3√3)n−1 , przy czym "n" jest
liczbą naturalną dodatnią mniejszą od 100. Liczba wymiernych wyrazów ciągu (an) jest równa?
Odpowiedź to 33
30 gru 16:30
Adamm: an=7(3√3)n−1
jeśli teraz n−1=3k to mamy wyraz wymierny postaci 7*3k, jeśli nie to mamy oczywiście
niewymierny
n=3k+1, k∊{0;...;32} (ponieważ 1≤n≤99)
stąd mamy 33 wyrazy wymierne
30 gru 16:46
KKKK: Sorry, ale nic nie rozumiem. Skąd te n−1=3k i dalej?Wytłumaczy ktoś?
3 sie 12:46
Mila:
3√33 =3− liczba wymierna
(3√3)6=32− liczba wymierna
3 sie 18:50
#a:
Pytanie jest takie .
Dlaczego akuratnie n−1=3k a nie np 5k czy 7k?
3 sie 23:10
Mila:
an ma mieć wyrazy wymierne.
np.
(3√3)5 nie jest liczba wymierną, to 7*3*3√9 też nie jest liczba wymierną
4 sie 14:43
#a:
Dziękuje
Milu
4 sie 14:48
KKKK: A dlaczego padło na zapis n−1=3k, czym jest wynik 3k, co to k?
6 sie 17:06
.:
Zapis n−1 = 3k powstał po to abyśmy zmienili postać potęgi, a 3k jest o to aby 'pozbyć sie'
pierwiastka.
k jest niewiadoma która jest powiązana z wyjściowa niewiadoma n, jest ona w prowadź na tylko i
wyłącznie po to aby uprościć nam dalsze przekształcenia i obliczenia.
6 sie 17:41
KKKK: To znaczy, że n−1= k? Jak to złożyć? Nie mogę zrozumieć.
6 sie 18:42
KKKK: Chodzi mi po prostu dlaczego jest n−1=3k. Skąd to? Nie rozumiem.
6 sie 18:57
wredulus_pospolitus:
masz (
3√3)
n−1 −−−> 3
(n−1)/3
jako, że 3 jest liczbą pierwszą to 3
1/b (gdzie b to liczba naturalna dodatnia) zawsze
będzie liczbą niewymierną (pierwiastek dowolnego stopnia z liczby pierwszej jest liczbą
niewymierną)
| | n−1 | |
związku z tym |
| MUSI być liczbą całkowitą  |
| | 3 | |
skoro musi być liczbą całkowitą to znaczy że n−1 MUSI być postaci 3k (aby mieć zagwarantowaną
podzielność przez 3)
stąd n−1 = 3k −−−> n = 3k+1 −−−> n = 4,7,10,..., itd.
6 sie 19:17
KKKK: Aha czyli literę k dopisuję po to by podzielić? A co to znaczy że 3 jest liczbą
pierwszą to 31/b?
6 sie 19:46
Hua Zhi:
A jak zapiszesz inaczej np 21/2
6 sie 20:03
Hua Zhi:
lub 21/3 lub 51/2 lub 51/3
6 sie 20:04
KKKK: Noi po co mi taka liczba 31/b?
6 sie 20:16
Hua Zhi:
To jeszcze raz przeczytaj post wredulusa
Poza tym nie odpowiedziałes na moje pytanie.
W związku z tym jakie rozwiązanie tego zadania Ty zaproponujesz ?
6 sie 20:21
KKKK: @Hua Zhi
2
1/b −−−−−−−> 2
1/3 , 3 bo dowolna liczba naturalna?
| n−1 | |
| dopisuje −−−−−−−> k by było podzielne, wtedy |
| 3 | |
n−1 = 3k −−−−−−−−> n = 3k+1 −−−−−−−−−−−> ?
Wynik ma być 33
To obliczam 7*3
k, ale nie wiem po co k?
6 sie 21:26
Hua Zhi:
Spróbujmy podejśc do problemu inaczej
an= 7*(3√3)n−1
Teraz tak żeby wyraz an był wymierny to 3√3n−1 musi być liczba wymierną
Wiemy tez że 3√3= jest liczba niewymierną
Teraz jest nastepne pytanie
Do jakiej potęgi należy podnieść 3√3 zeby ten pierwiastek podniesiony do tej potęgi dał
liczbe wymierną
1) ( 3√3)0=1 wymierna
============
2) (3√3)1= liczba niewymierna
3) (3√3)2= liczba niewymierna
4) (3√3)3=3 − liczba wymierna
==============
5) (3√3)4= liczba niewymierna
6) (3√3)5= liczba niewymierna
7 ) (3√3)6=9 −liczba wymierna
===========
dalej jedziemy
8) (3√3)7= liczba niewymierna
9) (3√3)8= liczba niewymierna
10) (3√3)9=27 − liczba wymierna
==============
jak bedziesz tak dalej liczył to zauważysz że jeśli 3√3 podniesiesz do potęgi {0, 3, 6,9 12.
15.....itd co 3 } to
3√3 bedzie liczba wymierna a co za tym idzie wyraz ciągu bedzie liczba wymierna
Teraz potęga (n−1) ktora stoi przy 3√3 w wyrazie ciągu musi byc wielokrotnościa liczby 3
więc możemy ją zapisać jako 3*k
(gdzie k∊C k={0,1,2,3,4,5, itd}
3*0=0
3*1=3
3*2=6
3*3=9 itd
Zobacz ze jesli bedziem podnosić 3√3 do tych poteg to mamy liczby wymierne
Stąd potega (n−1)=3k
Do tej pory powinno być wszystko jasne
n−1=3k to samo n=3k+1
n−1=0 n=1
n−1=3=3*1 n=3*1+1=4 (3√3)n−1=(3√3)3 to n musi rownac sie 4
n−1=6=3*2 n=3*2+1=7 (możesz sobie sprawdzac
n−1=9= 3*3 n=3*3+1=10
n−1=12=3*4 n=3*4+1=13
itd
Z warunkow zadania mamy ze n∊[1,99]
Popatrz tez ze nasz n tworzy ciag arytmetyczny o piereszym wyrazie a1=1 i ostatnim an=99 i
róznicy r=3
an=a1+(n−1)*r
99=1+(n−1)*3
99=1+3n−3
n=33
7 sie 00:07
Hua Zhi:
Cos zciagiem chyba pomieszalem ale to ewentualnie juz jutro do poprawy
Teraz
7 sie 00:17
Hua Zhi:
a1= 1
an=97
r=3
an=a1+(p−1)*3
p− liczba wyrazów zeby nie było kolizji oznaczen
97=1+3p−3
97=3p−2
99=3p p=33
7 sie 08:45