help
Makato ♡: Wyrôżnik Δ jest rowny 0 dla trojmianu kwafratowego
A) y=x2+9
B) y= x2−9
C) y= x2−6x+9
D) y =x2+9x
Prosze o obliczenia
30 gru 16:22
Adamm: C ze względu na pierwiastek dwukrotny x=3
30 gru 16:23
Makato ♡: To znaczy?
30 gru 16:24
5-latek: A sam/a nie potrafisz policzyc delty ?
30 gru 16:25
Makato ♡: Właśnie dla mnie to kosmos
30 gru 16:26
Adamm: ze wzorów skróconego mnożenia x2−6x+9=(x−3)2
jak widać x=3 jest pierwiastkiem dwukrotnym, co jest równoważne Δ=0
30 gru 16:26
Makato ♡: Dziekuje
30 gru 16:29