procenty mniej czy więcej
artur: 1,Sukienka, która kosztowała 350 zł przed karnawałem podrożała i kosztowała 392 zł. O ile
procent
podrożała?
Z proporcji ładnie mi wychodzi, ale nie rozumiem nauczycielki sposobu:
42/350=12/100=12% Dlaczego w mianowniku jest 350?
Rozumiem, że różnica cen to 42 zł, ale nie wiem kiedy w mianowniku ma być 392 czy 350?
dlaczego?
2, Narty w poniedziałek kosztowały 440 zł, a w piątek kosztowały 550 zł. O ile procent tańsze
były
te narty w poniedziałek niż w piątek?
i znowu skąd się to bierze: 110/550=1/5=20%
I znowu to samo: różnica cen to 110 ale dlaczego w mianowniku jest 550 a nie 440?
30 gru 13:56
Jerzy:
Liczymy jaki procent stanowi liczba 42 z liczby 350
| | 42 | |
x = |
| *100% = 0,12*100% = 12% |
| | 350 | |
30 gru 14:09
artur: A dlaczego w drugim zadaniu jest w mianowniku 550 a nie 440? Po czym to poznać?
30 gru 14:45
Jerzy:
Bo w drugim przypadku ceną "wyjściową" ( którą zmniejszamy ) jest 550 zł.
30 gru 14:49