wielomiany
sisi: Czy dobrze to robię? Co dalej?
Treść: Znajdź sumę, różnicę, iloczyn i iloraz wielomianów w(x) =x6 – 64 i p(x) =x2 – 4
suma
(x6 – 64) + (x2 – 4) = x6 – 64 +x2 – 4 = x6 + x2 – 68
różnica:
(x6 – 64) − (x2 – 4) = x6 – 64 − x2 + 4 = x6 + x2 – 60
30 gru 13:56
Jerzy:
Na razie, tak.
30 gru 14:03
sisi: Dzięki, a jakaś podpowiedź, co dalej?
30 gru 14:34
Jerzy:
iloczyn: (x6 − 64)*(x2 − 4) = ....
30 gru 14:35
sisi:
Można tak?
(x6− 64)*( x2− 4) = (x6 − 26) ( x2− 22)
30 gru 15:27
Jerzy:
nie ... (a + b)(c + d) = ac + ad + bc + bd
30 gru 15:28
sisi: ok, dziękuję
30 gru 15:29
sisi: czyli:
x8 − 4x6 − 64x2 + 256
30 gru 15:33