zadanie,z parametrem
Lolalolalo: Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji f(x)=√1−x−√−x2−2mx−4 jest zbiór
jednoelementowy?
Proszę o obliczenia
30 gru 13:11
Jerzy:
Aby dziedziną był zbiór jednoelementowy , to obie wrtości pod pierwiastkami
muszą przyjąć wartość zero dla ustalonego x.
1 − x = 0 ⇔ x = 1
| | 5 | |
Zatem: −12 − 2m*1 − 4 = 0 ⇔ −2m = 5 ⇔ m = − |
| |
| | 2 | |
30 gru 13:37
ICSP: Jest jeszcze jedna opcja
30 gru 13:37
ICSP: I oczywiście policzenie samej wartości f(x) = −x
2 − 2mx − 4 dla x = 1 to za mało
30 gru 13:39
===:
1−x≥0 ⇒ x≤1
zatem wyrażenie pod drugim pierwiastkiem musi mieć:
− jedno miejsce zerowe x≤1
− dwa miejsca zerowe z których tylko jedno musi być ≤0
30 gru 13:41
Jerzy:
Witaj i oświeć mnie
30 gru 13:42
===:
trochę nie tak jednak
30 gru 13:44
ICSP:

Masz dwie parabole, ale tylko jedna spełnia warunki zadania (twoje rozwiazanie łapie dwie)
30 gru 13:47
Lolalolalo: W odpowiedziach są dwie opcje, wlasnie delta=0 i delta>0, oraz dwa rozwiązania m=5/2 lub m=−2 i
nie wiem jak rozwiązać drugi przypadek tj.:
Delta>o
X∊<m−√m2−4;m+√m2−4>
X≤1
30 gru 13:47
ICSP:

Może być jeszcze taka sytuacja.
30 gru 13:48
===:
xw>1 i x1=1
30 gru 13:49
Jerzy:
Masz rację ... nie przemyślałem tego tak do końca
30 gru 13:49
Lolalolalo: Drugi przypadek jest opisany jako
Delta=0
x=m
x≤1
m∊{−2,2}
m≤1
30 gru 13:50
Lolalolalo: Ogólnie odpowiedzi to m=5/2 lub m =−2
30 gru 13:52
ICSP: Opisałem Ci te dwa przypadki za pomocą rysunków.
W czym jest problem ?
30 gru 13:54
Jerzy:
Dla: m = − 2 , dziedziną jest zbiór pusty.
30 gru 13:56
Lolalolalo: Po prostu nie wiem jak obliczeniami do tego dojść

Czyli skoro dla m=−2 zbiór jest pusty, powinnam uznać ze odpowiedź jest bledna?
30 gru 13:57
Lolalolalo: Konkretnie chodzi mi o to, jak przejść z
Delta>o
X∊<m−√m2−4;m+√m2−4>
X≤1
Do m∊(−∞;2)∪(2;∞)
m−√m2−4=1
30 gru 14:00
Lolalolalo: Oraz z
Delta=0
x=m
x≤1
Do
m∊{−2,2}
m≤1
30 gru 14:01
Lolalolalo: Ani jak rozwiązać nowe powstałe warunki
30 gru 14:02
Jerzy:
| | 5 | |
Podobnie, dla m = |
| dziedziną nie jest zbiór jednoelementowy. |
| | 2 | |
30 gru 14:02
Lolalolalo: Dobra, już mam nie ważne. Chwilowe zaćmienie. Dzieki za pomoc!
30 gru 14:04
Lolalolalo: Dziwne, w takim razie chyba jest błąd w odpowiedziach
30 gru 14:04