Znajdź funkcje odwrotne do podanych funkcji i określ zbiór, na którym są określo
Zagubiony: Cześć, moglibyście mi pomóc z zadaniami? Polecenie mam takie:
Znajdź funkcje odwrotne do podanych funkcji i określ zbiór, na którym są określone:
a) y = ax+b, x należy do rzeczywistych
b) y = √x−3, x >= 3
30 gru 13:07
Jerzy:
| | y −b | |
a) y = ax + b ⇔ ax = y − b ⇔ x = |
| |
| | a | |
| | x − b | |
f−1(x) |
| , dla: x ∊ R |
| | a | |
30 gru 13:10
Jerzy:
b) y2 = x − 3 ⇔ x = y2 − 3
f−1(x) = x2 − 3 , dla: x ∊ [0;+∞)
30 gru 13:12
Zagubiony: Czy w drugim przykładzie x nie wychodzi y2 + 3?
30 gru 13:20
Jerzy:
Oczywiście, moja pomyłka
30 gru 13:23