Kąty w trojkącie
5-latek:

W trojkacie dane sa katy α β i γ
Obliczyc kąty utworzone przez dwie wysikosci tego trojkata
Przez dwie dwusoeczne katow trojkata
dwusieczna kata α i przeciwlegly bok
na razie mam zrobiony rysunek do wysokosci
Pytanie na razie do tego
Mam policzyc wszystkie 8 kątow zaznaczonych na rysunku ?
na razie nie licze .
30 gru 11:26
Jerzy:
Cześć

.... "utworzone przez dwie wysokości" ... czyli: 1,2,3,4.
30 gru 11:29
5-latek: Witaj
Jerzy 
Rysunek zroblilem sam do zadania
To wobec tego bedzie tak
Kąt nr 1
360
o−(180
o+β)= 180
o−β
Taki sam bedzie kąt nr 3 jako kąty wierzcholkowe
Teraz kąt nr 2 (jest przylegly do kąta wiec
180
o−β+nr2= 180
o
nr 2 = 19\80
o−180
0+β
nr2=β
Taki am bedzie kąt nr 4 jakio kat wierzcholkowy z nr 2
30 gru 11:41
Jerzy:
Dokładnie tak.
30 gru 11:48
5-latek:

AD i BE to dwusieczne kątow
Kąt nr 1
180
o−(0,5α+0,5β)
Taka sama miare bedzie mial kąt nr 3
Kąt nr 2 jako przylegly do nr 1
nr 2+180−(0,5α+0,5β)= 180
mr 2= 0,5α+0,5β
Taka sama miare bedzie mial kąt nr 4
30 gru 11:54
Jerzy:
Dokładnie tak ... , tylko zapis zły...nr2 = 180 − nr1
30 gru 11:58
5-latek:

Ad to dwusieczna kąta α
kąt nr 1
180
o−(0,5α+β)
Kat nr 2
Miara jego bedzie wynosic 0,5α+β (jako przylegly do nr 1
Albo tez
180
o−(0,5α+γ)
30 gru 12:02
5-latek: Dopiero zobaczylem Twoj post dotyczay zapisu
Dziekuje za pomoc
30 gru 12:04