rownani
Joanna: Określ liczbe rozwiazan (2sinx−1)/(pierwiastek z (70+3x−x2))=0
30 gru 10:25
Jerzy:
1) założenia
| a | |
2) |
| = 0 ⇔ a = 0 ( b ≠ 0 ) |
| b | |
30 gru 10:27
Joanna: wiem ze, Df <−7;10>
i po wykonaniu działania wychodzi sinx= 1/2
dlatego x= π/6 +2kπ
x = 5/6 π + 2kπ i nie wiem co dalej
30 gru 10:29
Kacper:
Pozostaje tylko stwierdzić, ile liczb mieści się w przedziale <−7,10>. Podstawiaj za k kolejne
liczby i licz
30 gru 10:30
Jerzy:
Po pierwsze, zła dziedzina.
Po drugie niekompletne rozwiazanie sinx = 1/2
Po trzecie, ograniczasz liczbe rozwiazań tylko do przedziału dziedziny.
30 gru 10:31
Jerzy:
Wycofuję po drugie ..... nie zauważyłem rozwiązań.
30 gru 10:33
Kacper:
Ja nawet nie sprawdzałem rachunków
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Rzeczywiście dziedzina źle
30 gru 10:38
Joanna: dlaczego dziedzina jest zła? Mam błąd w tym, że nawiasy mają być "(" a nie takie "<"?
31 gru 11:30
Kacper:
Tak
31 gru 13:17