ttt
tade: W ostrosłup prawidłowy sześciokątny, którego krawędź podstawy ma długość 10, a wysokość ma
długość 6
√3, wpisujemy prostopadłościany w ten sposób, że jedna podstawa prostopadłościanu
zawiera się w podstawie ostrosłupa, a wierzchołki drugiej podstawy należą do krawędzi bocznych
ostrosłupa. Oblicz objętość prostopadłościanu o największym polu powierzchni bocznej.
oznaczam krawedzie podstawy tego prostopadloscianu a,b i wysokosc jako c
| | 6√3 | | 6√3−c | |
wtedy z podobienstwa trojkatów |
| = |
| |
| | 10 | | 0,5√a2+b2 | |
| | 10 | | a | |
a podstawa z podobienstwa prostokątow |
| = |
| |
| | 10√3 | | b | |
mogłby ktos rozwiazac do momentu otrzymania funkcji jednej zmiennej?
bo jak sam powyznaczalem to wszystko to mi zle powychodzilo. z góry dziekuje
30 gru 00:52
an: Prostopadłościan ma podstawę sześciokątną
DLACZEGO −"oznaczam krawędzie podstawy tego prostopadloscianu a,b"
30 gru 10:29
Kacper:
Prostopadłościan ma podstawę sześciokątną − nie wiem gdzie tego uczą
30 gru 10:33
Jerzy:
Prostopadłościan ....podstawę sześciokątną ?
30 gru 10:34
Jack: https://www.matematyka.pl/118116.html
zakladajac ze do tego momentu jest poprawnie.
a
√3 = b
| 6√3 | | 6√3−c | |
| = |
| |
| 10 | | 0,5√a2+3a2 | |
3
√3a = 30
√3 − 5c
Pole boczne prostopadloscianu:
| | 30√3−3√3a | |
Pb = 2ac + 2bc = 2c(a+b) = 2( |
| )(a+a√3) |
| | 5 | |
| | 2 | |
Pb = |
| (30√3a + 90a − 3√3a2 − 9a2) |
| | 5 | |
| | 2*3 | |
Pb = |
| (10√3a + 30a − √3a2 − 3a2) |
| | 5 | |
| | 6 | |
Pb ' = |
| (10√3 + 30 − 2√3a − 6a) |
| | 5 | |
itd
30 gru 10:36