Wielomiany,rozwiąż nierówność - pomóżcie proszę:)
kamil: Proszę o pomoc

1.Niech w(x) = x
6 – 64 i p(x) = x
2 – 4. Znajdź sumę, różnicę, iloczyn i iloraz tych
wielomianów.
2.Znajdź pierwiastki wielomianu w(x) = x
6 – 64 i zapisz go w postaci iloczynowej.
3. Rozwiąż nierówność:
x
3 + 3x
2 ≤ 0
30 gru 00:34
Metis: 1) a) x6−64+x2−4
x6−64−x2+4
(x6−64)(x2−4) − wzory skr. mnożenia
(x6−64)/(x2−4)
2. W(x)=0 ⇔ x6−64=0 ⇔ x6=26 ⇔ x=...
3) x3 + 3x2≤0
x2(x+1)≤0
x=0 i x=−1
Dalej wykres i odczytujesz.
30 gru 00:45
sisi: W zadaniu 3 nie powinno być po wyłączeniu wspólnego czynnika przed nawias x2(x+3) ? I wtedy
x=0 i x= −3 ?
30 gru 14:39
Jerzy:
Powinno , ale odpowiedź jest inna.
30 gru 14:40
Metis: Racja

Zjadłem 3
Popraw sobie
30 gru 15:16