Szereg
lowca: Jak zbadać zbieżność szeregu:
∑ln[(n2+1)/n2]
29 gru 23:48
Łowca: Mam problem jeszcze z takim szeregiem.
∑(1/[n(n+1)])n
30 gru 01:43
Jack: 1.
Wykorzystujac nierownosc lnx≤x−1dowiedziemy z KP ze jest zbiezny.
| | n2+1 | | n2+1 | | 1 | |
ln |
| ≤ |
| − 1 = |
| |
| | n2 | | n2 | | n2 | |
| | 1 | |
∑ |
| jest zbiezny z Dirichleta |
| | n2 | |
| | n2+1 | |
Zatem na mocy Kryt. Porownawczego ∑ ln |
| jest zbiezny |
| | n2 | |
30 gru 04:53
Jack:
2)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )n = |
| ≤ |
| |
| | nn+1 | | (nn+1)n | | n2 | |
| | 1 | |
∑ |
| zbiezny z Dirichleta |
| | n2 | |
| | 1 | |
Zatem na mocy KP ∑ ( |
| )n jest zbiezny. |
| | nn+1 | |
Co do tego podpunktu nie jestem pewien,ale chyba powinno byc git.
30 gru 05:15
Łowca: Bardzo ci dziekuje. Jeszcze mam ostatni szereg. Podobny do tego drugiego lecz wszystko do 1/n.
∑[(1/n(n+1))](1/n). Wydaje mi sie ze bedzie rozbiezny bo zachowa sie podobnie jak 1/n.
Czyli musze go oszacowac z dołu, ale nie wiem przez co.
30 gru 11:26
Jack:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| (nn+1)1/n | | n(n+1)/n | | n1 + 1/n | | n + n√n | |
Zatem oszacowanie z dolu to np.
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| * |
| |
| n + n | | 2n | | 2 | | n | |
| | 1 | |
A szereg |
| to juz szereg harmoniczny rozbiezny |
| | n | |
Zatem na mocy KP szereg... <tu wpisujemy szereg> jest rozbiezny
30 gru 12:55
Łowca: Klasa. Wielkie podziekowania. Pozdrawiam
30 gru 13:27
ICSP: n
1 + 1/n = n +
n√n ?
30 gru 13:29
Jack: Jaaa... Tam oczywiscie jest mnozenie
Przepraszam

Dowod trza poprawic
| | 1 | |
Zatem nasz szereg to jest |
| |
| | n*n√n | |
A szacowanie z dolu moze zostac gdyz
n√n nie przekroczy wartosci wiekszej niz 2.
Jesli sie myle to niech ktos poprawi.
30 gru 13:52
Łowca: A nawet odruchowo w zeszycie zaznaczyłem ze mnozenie, bo glownie o oszacowanie mi chodzilo. I
wydaje mi sie ze przez 1/2n jest dobre, wiec dzieki
30 gru 14:40
lowca: To niestety znowu ja. Napotkałem kolejny problem.
∑sin(1/n)cos2(1/n)
Wydaję mi się, że będzie rozbieżność:
więc ograniczam z dołu, korzystając z tego że sin(1/n)/(1/n)=1, ograniczyłem
1/(2n)<sin(1/n), ale nie wiem co zrobić dalej, bo zostaje mi cos2(1/n).
Próbowałem też rozpisać:
∑sin(2/n)cos(1/n)*1/2
i wtedy ograniczyłem
1/n<sin(2/n), ale też nie wiem co dalej bo zostaje mi cos(1/n).
30 gru 17:39
Adamm: | | sin(2/n)cos(1/n)(1/2) | |
limn→∞ |
| = 1 |
| | (1/2)2/n | |
| | 1 | |
z kryterium porównawczego rozbieżny, bo |
| jest |
| | n | |
30 gru 17:46
lowca: nie rozumiem kompletnie, skąd się wziął ten mianownik
30 gru 18:00
Adamm: wziąłem jako wyraz z którym porównuje szereg sin(1/n)cos
2(1/n)
jeśli masz szereg ∑a
n i ∑b
n, przy czym a
n>0 oraz b
n>0, to możesz porównać dwa szeregi
| | an | |
obliczając granicę limn→∞ |
| , jeśli ta granica jest skończona i różna od zera |
| | bn | |
do ze zbieżności jednego wynika zbieżność drugiego, lub rozbieżności wynika rozbieżność
30 gru 18:04
lowca: Aaaaaaaaa. Czyli to jest to kryterium ilorazowe? Dobra dzięki wielkie, bo wcześniej nie
rozumiałem do końca o co w nim chodzi. Cenna rzecz.
30 gru 18:08
Adamm: tak
jest jeszcze przypadek gdy granica jest równa 0 lub ∞, ale działa tylko w jedną ze stron
30 gru 18:10