1)
| 1 | 2P | ||
*a*h=P⇔a*h=2P ⇔h= | |||
| 2 | a |
| 4a | ||
PABCD= | *r=2r*a | |
| 2 |
| P | ||
r= | ||
| a |
| |OE| |
| |||||||||
cosα= | = | |||||||||
| h |
|
| 1 | ||
cosα= | ||
| 2 |
| π | ||
α= | ||
| 3 |
| 2r*√3 | ||
H= | =r√3 | |
| 2 |
| 1 | 1 | r2√3 |
| ||||||||||||||
PΔSOE= | *H*|OE|= | *H*r= | = | ⇔ | |||||||||||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| P2*√3 | ||
PΔSOE= | ||
| 2a2 |
| 1 | 1 | 2P | ||||
PΔSOE= | *h*d= | * | *d | |||
| 2 | 2 | a |
| P2*√3 | P | ||
= | *d | ||
| 2a2 | a |
| P√3 | ||
d= | ||
| a |
Z treści zadania : Pp=2P
| 2P | ||
Pp=a*2r i 2P=a*hb ⇒ a*2r=a*hb ⇒ 2r=hb i hb= | ||
| a |
| 2P | P | P√3 | ||||
|ES|= hb= | i |OE|= | i |OS|= | ||||
| a | a | a |
| |OE|*|OS| | P√3 | |||
d= | = .............. = | |||
| |ES| | 2a |