wykaż ze
Ola: Wykaż, że jeśli x= 3√ √6 + √5 − 3√ √6 − √5 to x3 + 3x = 2√5
Próbowałam to rozwiązać kilka razy, użyłam wzoru skróconego mnożenia, ale nijak nie wychodzi mi
ten wynik, bardzo proszę o pomoc
29 gru 19:21
relaa:
Pokaż swoje obliczenia.
29 gru 19:30
relaa:
Niech a = (√6 + √5)1/3 i b = (√6 − √5)1/3, wtedy
x = a − b
x3 = (a − b)3
x3 = a3 − b3 − 3ab(a − b)
x3 = a3 − b3 − 3abx.
Dokończ.
29 gru 19:36
Mike: podniósł bym lewe wyrażenie obustronnie do 3. Potem wyciagnal 3 przed nawias i wyrażenie w
nawiasie zastąpił x. Cus takiego bym sprobowal
29 gru 19:37
Mike:
29 gru 19:38
Ola: Dziękuję
29 gru 21:23