suma katow w trojkacie
5-latek:

Udowodnij ze w trojkacie nierownobocznym istnieje kat mniejszy od 60
o i wiekszy od 60
o
temat o sumie katow w trojkacie i prostych przecietych sieczna
29 gru 19:21
bezendu:
Zalozmy, ze nie istnieje taki trojkat, w ktorym kazdy kat ma co najmniiej 60 stopni,
wowczas α<60⁰. β<60⁰ i γ<60⁰, stad α+β+γ<180⁰ co jest sprzeczne, bo suma katow trojkata = 180⁰,
czyli zalozenie jest falszywe.
Podobnie zalozmy, ze nie w kazdym trojkacie istnieje kat, ktory ma co najwyzej 60⁰,czyli kazdy
ma wiecej niz 60⁰, wowczas α+β+γ>180⁰
sprzecznosc − takie zalozenie jest falszywe.
29 gru 20:20
5-latek: Czesc

No tak ale Ty przyjales ze kazdy kat w tym trojkacie bedzie <60
o lub >60
o
jednak wydaje mi sie ze to trzeba rozpatrzyc przypadek gdy np α<60
o i β>60
o rownoczesnie
Ale dziekuje CI za odpowiedz .
29 gru 21:32
5-latek:

Cos tak myslaem ale nie wiem co dalej
29 gru 21:37
Omikron:
bezendu przedstawił dowód nie wprost.
29 gru 22:11
5-latek:

Witaj

I ja ten dowd rozumiem
Tylko myslaem ze ma byc i <60
o i >60
o w jednym trojkacie 0
29 gru 22:19
Omikron:
bezendu sprawdził czy mogą wszystkie kąty być mniejsze od 60o i czy wszystkie mogą być
większe od 60o.
W obu przypadkach wyszło, że nie, w takim razie musi istnieć przynajmniej jeden kąt <60o i
jeden >60o
29 gru 22:24
5-latek:

Oczywiscie 40 a nie 44
BO z tym zadaniem wiaze sie zadanoe nastepne
Boki trojkata sa rowne a=2 b=3 c=4
Wykaz ze kat lezacy naprzeciw boku a jest mniejszy od 60
o na razie bez Tw cosinusow
29 gru 22:25
Omikron:
Trójkąt nie jest równoboczny, więc istnieje kąt większy od 60o i mniejszy od 60o. Naprzeciwko
najdłuższego boku jest kąt największy, w takim razie musi być >60o (bo jeżeliby nie był, to
inny kąt musiałby być, wtedy ten nie byłby największy). Analogicznie naprzeciwko najkrótszego
boku jest kąt najmniejszy, czyli <60o
29 gru 22:33
5-latek: Takie wlasnie rozumowanie chcialem przeprowadzic
Dzieki za pomoc
29 gru 22:37
Omikron: Proszę
29 gru 22:43