??
Mike: Witam mam problem z zrozumieniem zadania.
Sn jest sumą n początkowych wyrazów ciągu (an). Wyznacz wzór ogólny tego ciągu. Czy jest to
ciąg arytmetyczny?
Sn=n2 −5n + 1
Ze wzoru an=Sn−S(n−1) an=2n−6 czyli a1=−4. No niestety nie, bo korzystając ze wzoru
Sn=n2−5n+1, S1=a1=−3.
Otrzymuje pewnego rodzaju sprzeczność. Jak to możliwe skoro wykorzystuje początkowych wzór Sn
aby otrzymać an. Czyli powinno być a1=a1. Może mi ktoś powiedzieć jak to możliwe że tak nie
jest?
29 gru 18:52
===:
Ty masz dopiero odpowiedzieć na pytanie czy jest to ciąg arytmetyczny

( a szukasz zależności jakby był)
29 gru 20:21
Mike: Ciąg jest arytmetyczny gdy r=an−1 − an, r∊R i r nie jest zależne od n. W tym przypadku r=2
29 gru 20:42
===:
i to jest ból r=a
n−1−a
n 
?
29 gru 20:46
Jack:
a2 − a1 = r
a3 − a2 = r
.
.
.
an − an−1 = r
29 gru 20:55
===:
tak samo jak an=Sn−Sn−1 ale dla n>1 ... bo czym byłaby Sn−1 dla n=1
29 gru 20:59
Mulder: Ciąg nie jest ciągiem arytmetycznym, ponieważ gdyby tak było, jego suma rosłaby liniowo.
31 gru 08:24
Mulder: Lub malała, w każdym bądź razie − liniowo.
31 gru 12:47
===:
... suma ciągu arytmetycznego nie rośnie liniowo
To kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego "leżą" na jakiejś prostej
31 gru 12:54
===:
S
n=n
2−5n
+1 nie może być sumą ciągu arytmetycznego dla wszystkich n∊N takich że n≥1
może natomiast być S
n+1 gdzie S
n to suma ciągu arytmetycznego
dlaczego?
pozostawiam dla Ciebie
31 gru 14:55
===:
ale jak widzę koleżka zadanko "wrzucił" i dalej nie jest nim zainteresowany

A szkoda ... bo zadanko ciekawe
31 gru 19:44
Mulder: Sn + 1 może, ale nie musi być sumą ciągu arytmetycznego. Weźmy pod uwagę prosty przykład
kolejnych naturalnych liczb nieparzystych.
a1 = 1
r = 2
Suma takiego ciągu wyraża się wzorem Sn = n2. Niestety, suma Sn = n2 + 1 nie jest sumą
ciągu arytmetycznego:
a1 = S1 = 2
a2 = S2 − S1 = 3
a3 = S3 − S2 = 7
a4 = S4 − S3 = 10
a5 = S5 − S4 = 16
Różnice pomiędzy kolejnymi wyrazami nie są stałe.
1 sty 14:52