całka
czoko: proszę o pomoc z taką całką:
29 gru 17:09
Adamm: arctgx=u
∫utg
2udu i przez części
29 gru 17:15
jc:
| | x | |
∫ arctg x = ∫ x' arctg x dx = x arctg x − ∫ |
| dx = x arctg x − (1/2) ln (1+x2) |
| | 1+x2 | |
| | arctg x | |
nasza ∫ =∫ (arctg x − |
| ) dx = x arctg x − (1/2) ln (1+x2) − (1/2) (arctg x)2 |
| | 1+x2 | |
29 gru 17:22
Jerzy:
| | x2 +1 | | 1 | |
= ∫ |
| dx − ∫ |
| dx ....i już prosto. |
| | 1 + x2 | | 1 + x2 | |
29 gru 23:13
Jerzy:
Teraz dopiero zobaczyłem....arctg(x)
29 gru 23:15
Mariusz:
Jerzy tak ale nadal czynnik wymierny można przekształcić tak jak to pokazałeś
Oczywiście bez części nie policzy
30 gru 05:15