Twierdzenie sinusów i cosinusów
Ziemniak: W trójkącie ABC dane są |AB|=5cm, |AC|=√3, a kąt A=30stropni.Oblicz |BC|,
sinβ oraz sinγ
|CB| wyliczyłem wynosi √13 i jest to dobry wynik
Moje pytanie brzmi czy mogę wyliczyc sinβ i sinγ z twierdzenia sinusów, bo nie chce mi wyjść
a na internecie spotkałem się z rozwiazaniem tego dzieki wzoru na pole.
29 gru 16:14
Ajtek:
A znasz promień okręgu opisanego na tym Δ

Sposób z zastosowaniem wzoru na pole jest bezproblemowym rozwiązaniem.
29 gru 16:31
Ziemniak: A napewno jest potrzebny? z tego co obliczyłem mozna ułożyć takie równanie:
√13/(√3/2)=√3/sinβ nie rozumiem dlaczego mi to nie daje oprawnej odpowiedzi, albo moje
założenie jest złe
niech mnie ktoś poprawi.
29 gru 16:36
Ziemniak: Już zrozumiałem dlaczego użycie wzoru na pole Δ jest dobrą drogą, ale czy nie powinno mi to też
dobrze wyjść z takiego rozumowania?
29 gru 16:37
Ziemniak: Wpisałem na wolfram, okazało się że odpowiedz jest dobra tylko zrobiłem gdzieś błąd w
obliczeniach
Swoją drogą gdyby nie błąd w obliczeniach to mój sposób jest szybszy.
29 gru 16:43
Ajtek:
Aaaa, sorry, nie zauważyłem że masz jeszcze podany kąt. Możesz zatem zrobić to z tw. sinusów.
29 gru 16:46