Najmniejsza wartość granicy ciągu
toffik: | | 1−log0,5(1+x2)2n+nlog0,525x2 | |
Wyznacz takie x, dla którego granica ciągu an= |
| |
| | 2n−3 | |
ma najmniejszą wartość.
29 gru 14:18
Adamm: x≠0
| | 1+n(log0,525x2−2log0,5(1+x2) | | log0,525x2−2log0,5(1+x2) | |
an= |
| → |
| |
| | 2n−3 | | 2 | |
| | log0,525x2−2log0,5(1+x2) | | | |
f(x)= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | x2 | |
funkcja pomocnicza g(x)= |
| szukasz maksimum funkcji g |
| | (1+x2)2 | |
29 gru 14:24
toffik: Skąd wzięło się to po strzałce? Co się stało z 1+n w liczniku i 2n−3 w mianowniku?
29 gru 14:51
Adamm: podziel sobie przez n
29 gru 14:52
toffik: Mógłbyś mi to rozpisać, bo jakoś tego nie widzę
29 gru 15:02
toffik: | | 1 | |
Chyba już rozumiem/ Jak podzielę przez n, to wyjdzie mi |
| , a to jest równe 0. Dobrze |
| | n | |
rozumiem?
29 gru 15:04
Adamm: tak
29 gru 15:11
Adamm: chociaż nie jest "równe" tylko dąży do 0
29 gru 15:11
toffik: Oczywiście. Ogromnie dziękuję
29 gru 15:12
krokus: Mam pytanie odnośnie tego zadania. Bo jak liczę pochodną funkcji g, to wychodzi mi, że
ona nie ma maksimum a ma minimum. Czy coś źle robię, czy Adamm się pomylił?
2 sty 16:08
Adamm: krokus, ma dwa maksima x=1 oraz x=−1
3 sty 22:17