znajdź miarę kątów
Weronika: W trójkącie ABC, miara kąta ABC jest większa od miary kąta ACB. Odcinek AD leży
na dwusiecznej kąta BAC i punkt D leży na boku BC. Punkt E leży na boku BC i jest spodkiem
wysokości trójkąta ABC. Wyznacz miarę kąta DAE w zależności od miar kąta ABC i kąta ACB.
29 gru 13:32
Rafal: I w czym problem? Wystarczy odpowiedni rysunek i trochę liczenia kątów.
29 gru 13:35
Weronika: Cieszę się, że dla Ciebie to takie proste. Jednak jakbym miała pomysł na to zadanie
to bym go tu nie zapisywała.
29 gru 13:54
Rafal:

Problem może być jedynie z konfiguracją. Jeśli kąt ABC ma miarę większą od kąta ACB, to bok AC
jest dłuższy od boku AB. Z twierdzenia Pitagorasa można intuicyjnie stwierdzić, że CE>EB (choć
to nie ma większego znaczenia, ale warto wiedzieć). Najważniejsze jest, że
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∡BAF= |
| ∡BAC= |
| (180−∡ABC−∡ACB)> |
| (180−2∡ABC)=90−∡ABC=∡BAE, czyli punkt F leży |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
pomiędzy punktami C i E.
29 gru 13:54
Weronika: Dziękuje
29 gru 13:56
Rafal: Aha, pomyliłem oznaczenia (F to D),
29 gru 13:56
Rafal: To jeszcze nie koniec

Uzależnij miarę kąta DAB od kątów ABC i ACB, a potem miarę kąta EAB od kąta ABC. Potem zauważ,
że ∡DAE =∡DAB−EAB.
29 gru 13:59