nierówność wymierna
ktoś: hejo

mam taką nierówność wymierną:
Rozwiązałam to tak:
x≠0
Df=R\{0}
1≤4x/ :4
A teraz pyanie:
| | 1 | |
Powinno wyjść x∊(−∞,0) ∪< |
| ,+∞)
|
| | 4 | |
Czy ktoś mi wytłumaczy bdlaczego tak
13 sty 18:58
Julka: postaram się powiedzieć
13 sty 18:58
Ergo:
zauwaz, że mnozac przez x nie wiesz, czy jest on dodatni czy ujemny. W nierownosciach jesli
mnozysz przez liczbe ujemna zmieniasz znak
13 sty 18:59
Julka: po pierwsze, w nierównościach nie mnożysz przez x, tylko sprowadzasz do wspólnego mianownika, a
potem mnożysz przez mianownik do kwadratu
x(1−4x) ≤0
x=0 lub 1−4x=0
1=4x
13 sty 19:02
Godzio: musisz pomnożyć przez x2 żeby mieć pewność że znak się nie zmieni
13 sty 19:03
Godzio: Julka nie trzeba aż tak się męczyć w tym wypadku
x≤4x
2
0≤4x
2−x
no i wynik już masz podany
13 sty 19:05
Ergo: wiec 2 mozliwosci. mnozysz przez x
2 (masz pewnosc , ze wyrazenie bedzie dodatnie ) i wtedy
bedzie tak :
x≤4x
2
4x
2−x≥0
x(4x−1)≥0
albo robisz to w ten sposob ( pewniejszy)
(1−4x)(x)≤0
13 sty 19:05
ktoś: aaaaaaaaa

dzieki wszystkim
13 sty 19:07
ktoś: Jeszcze jedno pytanie co do tego:
wyszło
| | 1 | |
x(4x−1)≥0 ⇔ x≥0 ∨ 4x−1≥0 ⇔ uwzględniając dziedzinę x>0 ∨ x≥ |
| ⇔ x⊅(0,+∞)
|
| | 4 | |
co jeszcze źle robię
13 sty 19:22
Ergo: narysuj sobie wykres i zaznacz miejsca zerowe

parabola do gory i zobacz na argumenty dla
kttorych funkcja przyjmuje wartosci dodatnie
13 sty 19:28
Ergo: a jesli chcesz robic w ten sposow to musisz dodac jeszcze jeden warunek i wyznaczyc czesc
wspolna

warunek − x≤0 i 4x−1≤0 iloczyn dwoch liczb ujemnych tez jest dodatni
13 sty 19:29
ktoś: ok, już chyba wszystko wiem

dzięki raz jeszcze
13 sty 19:29
Ergo: x≤0 i 4x−1≤0
13 sty 19:29