równania trygonometryczne
neii: Mam dwa zadania z trygonometrii, których nie mogę rozwiązać, prozę o pomoc:
| | π | | π | | 5 | |
1. Rozwiąż równanie cos2(x+ |
| ) + 4sin(x+ |
| ) = |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
2. Udowodnij, że równość sin(α+β)sin(α−β) = sin
2α−sin
2β jest tożsamością.
29 gru 13:31
Jerzy:
1) podstaw: x + π/3 = t
cos2t + 4sint = 5/2 ⇔ 1 − sin2t − sin2t + 4sint − 5/2 = 0 ... równanie kwadratowe.
29 gru 13:37
Jerzy:
2) wykorzystaj wzory na sinus sumy i różnicy.
29 gru 13:38
neii: dziękuję za pomoc
29 gru 13:45