...,
julia: Jak rozwiązać równanie sin5x−cos5x=0?
29 gru 11:21
29 gru 11:22
julia: okej
29 gru 11:24
plis: to jest cos5x+cos5x i teraz wzor na sume cosinusów dobrze mysle?
29 gru 11:48
Jerzy:
Żle.
29 gru 11:52
Saizou : albo
sin5x=cos5x /: cos5x przy założeniu, że cos5x≠0 (trzeba rozpatrzeć przypadek kiedy cos5x=0)
tg5x=1⇒....
29 gru 11:55
plis: | | π | |
mozna i tak, ale sin5x=cos( |
| −5x) |
| | 2 | |
| | x+y | | x−y | |
i ze wzoru sinx+cosy=2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
tak
29 gru 12:00
5-latek: PO co sobie utrudniasz
albo robisz cos5x= sin(90o−5x) i masz
sin5x− sin(90o−5x)=0 i ze woru na sinα−sinβ
Ale masz latwiejszse sposoby pokazane
29 gru 12:03
plis: dzieki
29 gru 12:06
Jack:
sin5x = cos5x
| | π | | π | |
5x = |
| − 5x + 2kπ lub 5x = π − ( |
| − 5x) + 2kπ, gdzie k ∊ C |
| | 2 | | 2 | |
rozwiaz rownanie znadujac iks.
29 gru 21:11
Mike: Sin5x−cos5x=0
Sin5xcos45−cos5xsin45=0
Sin(5x−π\4)=0
5x−π\4=kπ
Dobrze Xddd?
29 gru 21:27
Mike: Mamy te same argumenty, wydaje mi się że można by nawet podnieść do kwadratu stronami czyż
nie
29 gru 21:31