Wyznacz pole trójkąta BMD.
matematyka moja pasja: Punkty D i E są położone odpowiednio na bokach BC i CA trójkąta ABC,
w taki sposób,że BDDC=1,5 i AEEC=0,75. Odcinki AD i BE przecinają się
w punkcie M, Wiedząc, że [ABC]=1. Wyznacz pole trójkąta BMD.
29 gru 11:09
cosinusx: Wyjaśnij, co oznacza "[ABC]" −pole? obwód?
29 gru 12:43
Matematyka moja pasja: Pole
29 gru 12:53
Rafal: [F] − pole figury F
29 gru 12:53
Kacper:
Skoro matematyka to twoja pasja, to może samemu pomyśl
29 gru 13:03
Rafal: Mechanicznie da się to zrobić z twierdzenia Leonarda Cevy − piszemy odpowiednie stosunki pól,
(wystarczy wielokrotnie zastosować fakt, że jeśli punkty A, B i C leżą na jednej prostej, to
[ABX] : [BCX] = [AB] : [BC], najpierw względem boków, potem względem czewian), rozwiązujemy
układ równań i mamy wszystkie pola, o jakie tylko mogą nas zapytać

Niestety. nie jest to
rozwiązanie ani ładne, ani oryginalne. Może ktoś wymyśli coś ładniejszego.
29 gru 13:04
Rafal: Kacper, wybacz

Pisaliśmy w tym samym czasie.
29 gru 13:05
Kacper:
Nie szkodzi

I tak nie będzie wiedział zapewne o co chodzi

Jesteś maturzystą?
29 gru 13:06
Rafal: tak
29 gru 13:08
Kacper:
Czyli zapewne olimpijczyk, skoro znasz (w sumie podstawowe) twierdzenia geometrii
29 gru 13:09
Rafal: Niestety, daleko mi do bycia olimpijczykiem
29 gru 13:10
Rafal: Choć zawsze chciałem.
29 gru 13:10
Mila:

v, u − pola trójkątów : ΔAME, ΔDMB
| | 2 | | 2 | |
PΔADC= |
| PΔABC⇔PΔADC= |
| *1 |
| | 5 | | 5 | |
z (1) i (2) :
stąd
29 gru 18:58
Mila:
Jak na pasję to mało się interesujesz rozwiązaniami.
Chciałabym wiedzieć skąd masz te zadania?
29 gru 22:42
Mila:
1 sty 21:15
Matematyka moja pasja: Od nauczyciela.
2 sty 08:37