sporządź wykres funkcji i opisz jej własności
beti19: Proszę pomóżcie mi w zadaniu:
sporządź wykres funkcji i opisz jej własności
29 gru 06:34
Jerzy:
| 3(x + 1) + 1 | | 1 | |
a) y = |
| = 3 + |
| .... a teraz potrafisz ? |
| x + 1 | | x + 1 | |
29 gru 08:04
Janek191:
b)
| 4 x + 6 | | 2 x + 3 | | 2*( x − 0,5)+ 4 | | 4 | |
y = |
| = |
| = |
| = |
| + 2 |
| 2 x − 1 | | x − 0,5 | | x − 0,5 | | x − 0,5 | |
A teraz potrafisz ?
29 gru 08:46
beti19: Hej Jerzy trochę mi to rozjaśniło obraz zadania
| 1 | |
czyli teraz rysuję wykres funkcji y = |
| a później przesuwam wykres o 1 w LEWO i o 3 w |
| x | |
GÓRĘ
a właściwości − pomożecie?
Df = R / [ −1}
Zw =


y rosnąca w przedziale −


y malejąca w przedziale −


asymptota pozioma y=

?
asymptota pionowa x=

29 gru 20:25
Janek191:

a)
29 gru 20:43
beti19: | 4 | |
w zadaniu b wykonuję wykres funkcji y = |
| i przesuwam o 0,5 w PRAWO i o 2 w GÓRĘ |
| x | |
ale proszę pomóżcie w opisie własności funkcji:
Zw =
y ↗ w przedziale −

y ↘ w przedziale −
| 1 | |
asymptota pionowa x = |
| |
| 2 | |
asymptota pozioma y = 2
29 gru 21:10
Janek191:

ZW = ℛ \ {2}
Funkcja maleje w przedziałach: ( −
∞ , 0,5) , ( 0,5, +
∞ )
29 gru 21:31
beti19:
Bardzo Ci dziękuję za tak szczegółowe odpowiedzi do zadania
wykres oczywiście umiem narysować wraz z przesunięciem
ale zawsze mam problemy z monotonicznością funkcji
− poprostu tego nie rozumiem kiedy funkcja jest malejąca a kiedy rosnąca
29 gru 22:12