oto jest pytanie
Anon: Witam.
Dzieląc wyraz x przez wyraz y otrzymuje 3 i reszte 1. Juz dowiedziałem się jak to zapisywac tzn
| | x | | 1 | |
|
| =3+ |
| (dobrze wogółe to jest?). Moje pytanie brzmi skąd ja ma wpaść na to ? |
| | y | | y | |
| | x | | x | |
Normalnie bym zapisał pewnie |
| =3,1 , |
| =3n+1 coś takiego bym próbował. |
| | y | | y | |
29 gru 00:47
jc: Tak to się zapisuje:
x = 3 y + 1
Przykład. Dzielimy z resztą 41 przez 7.
41 = 5*7 + 6, 6 to reszta z dzielenia.
Patrzysz ile razy 7 mieści się w 41, widzisz, że zostaje 6.
29 gru 00:54
Anon: thx
29 gru 01:15