1 | 1 | 1 | 1 | ||||
sin(4x) − | cos(4x) = | sin(x) − | cos(x) | ||||
√2 | √2 | √2 | √2 |
π | π | |||
sin(4x − | ) = sin(x − | ) | ||
4 | 4 |
π | π | π | π | |||||
4x − | = x − | + k • 2π ∨ 4x − | = π − x + | + k • 2π | ||||
4 | 4 | 4 | 4 |
π | 2π*k | |||
x=− | + | wg odpowiedzi | ||
10 | 5 |
π | 2π | π | 4π | |||||
x=− | + | =− | + | ⇔ | ||||
10 | 5 | 10 | 10 |
3π | ||
x= | ||
10 |
5x | 5x | |||
cos | +sin | =0⇔ | ||
2 | 2 |
5x | 5x | 5x | 5x | π | ||||||
sin | =−cos | /:cos | mogę podzielić bo | = | nie spełnia | |||||
2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
5x | ||
tg | =−1⇔ | |
2 |
5x | π | ||
=− | +kπ | ||
2 | 4 |
π | ||
5x=− | +2kπ /:5 | |
2 |
π | 2kπ | |||
x=− | + | |||
10 | 5 |
3π | 2kπ | |||
x= | + | to Twój wynik | ||
10 | 5 |
3π | 2π | 3π | 4π | π | ||||||
x= | − | = | − | =− | ||||||
10 | 5 | 10 | 10 | 10 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |