Wyznaczyć ekstrema funkcji
MaTTe: Wyznaczyć ekstrema funkcji f(x)=e4x+2e−2x
28 gru 22:33
Jack: Pochodna i jechane...
28 gru 22:45
MaTTe: Pochodna obliczona, zeruje się w x=0. Ale co dalej, jak określić tego znak?
28 gru 23:00
Jack: Rysujac krzywa odpowiednio jesli wspolczynnik przy największym stopniu x jest dodatni to
rysujemy os prawej strony od gory, jesli ujemny to od prawej od dolu.
W naszym przypadku ta krzywa to prosta bo mamy tylko jeden podejrzany punkt dla argumentu x=0
28 gru 23:05
Janek191:

Czy f(x) = e
4 x + 2*e
−2x ?
29 gru 08:57