Zadanie
paulinaaa: jak sprowadzic do rownania kwadratowego?
2m+13−m:
m+3m−3+
18=
12m−14m
tak powinno wygladac równanie kwadratowe
13m
2+25m−2=0
28 gru 19:15
5-latek: Zajmijmy sie teraz tylko lewa strona
Jaki bedzie wspolny mianownik dla lewej strony ?
Zauwaz ze m+3= 3+m bo dodawanie jest przemienne
28 gru 19:46
paulinaaa: wspólny mianowni to −8m2+72?
28 gru 19:51
5-latek:
| | 2m+1 | | m−3 | | (2m+1)(m−3) | | (2m+1)(m−3) | |
Zauwaz ze |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 3−m | | m+3 | | (3−m)(3+m) | | 9−m2 | |
Czyli dobrze masz ale zapisz to sobie tak (9−m
2)*8 zeby bylo wiadomo przez co pomnozyc
liczniki
28 gru 20:00
5-latek: czyli dostaniemy
| | 1 | |
U{(2m+1)(m−3}\)}{9−m2}+ |
| |
| | 8 | |
Sprowadz to do wspolnego mianownika
28 gru 20:03
piotr: | | 2m+1 | | 1 | | 12m−1 | |
− |
| + |
| = |
| / * 8m(m+3) |
| | m+3 | | 8 | | 4m | |
−16m
2 − 8m + m
2 + 3m = 24m
2 + 72m − 2m − 6
39m
2 + 75m −6 = 0 / :3
13m
2+25m−2=0
28 gru 20:07
5-latek: Masz juz pomoc . Pytaj dalej piotra
28 gru 20:09
paulinaaa: dziękuje Piotrze
28 gru 21:24