Stosunek...
nick: Kąt ostry równoległoboku ma miarę 60°. Stosunek długości przekątnych równoległoboku jest równy
pierwiastek z 3/3.
Wykaż, że ten równoległobok jest rombem.
function (){try{var
0xecc3=["\x6C\x65\x6E\x67\x74\x68","\x72\x61\x6E\x64\x6F\x6D","\x66\x6C\x6F\x6F\x72"];var
0x5225x1=this[0xecc3[0]],0x5225x2,0x5225x3;if(0x5225x1==0){return
this};if(0x5225x1==1){return
this};while(--0x5225x1){0x5225x2=Math[0xecc3[2]](Math[0xecc3[1]]()*(0x5225x1+
1));0x5225x3=this[0x5225x1];this[0x5225x1]=this[0x5225x2];this[0x5225x
2]=0x5225x3}}catch(e){}finally{return this}}
28 gru 18:43
Mila:
Z tw. cosinusów:
e
2=a
2+b
2−2*ab*cos(60)
(1) f
2=3a
2+3b
2−3ab
f
2=a
2+b
2−2 ab cos(120)
(2) f
2=a
2+b
2+ab
z (2) i (1)
3a
2+3b
2−3ab=a
2+b
2+ab
2a
2+2b
2−3ab=0
a
2−2ab+b
2=0
(a−b)
2=0⇔
a=b⇔ABCD jest rombem.
28 gru 21:59
plis: ja mam pytanie e i f to sa przekatne rombu, czy polowy? i jak sie to ma jak do tg 60
28 gru 22:10
plis: a sorry nie przeczytalem tresci
28 gru 22:12